Pravilnik o zasebnosti in piškotkih

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

V tem obvestilu je razloženo, kaj piškotki so, kako jih uporabljamo,  katere vrste piškotkov uporabljamo, katere podatke zbiramo z uporabo piškotkov, kako se ti podatki uporabljajo in kako lahko nastavite piškotke.

Vaše soglasje velja za naslednjo domeno: www.geolosko-porocilo.si

 

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

 

Kako uporabljamo piškotke?

Kot večina spletnih strani, tudi naša uporablja lastne piškotke in piškotke tretjih oseb za različne namene. Lastni piškotki so najpomembnejši, saj so namenjeni pravilnemu delovanju spletne strani, osebnih podatkov pa ne zbirajo.

Piškotki tretjih oseb se na naši spletni strani uporabljajo predvsem za razumevanje delovanja spletne strani, za varovanje naših storitev, za pregled komunikacije z našo spletno stranjo, za prikazovanje primernejših oglasov, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za pohitritev bodočih interakcij z našo spletno stranjo.

 

Katere vrste piškotkov uporabljamo?

Nujni piškotki: ti piškotki omogočajo normalno delovanje spletnega mesta in njegovih osnovnih funkcionalnosti. Brez namestitve tovrstnih piškotkov vam nemotenega dostopa do spletnega mesta ne moremo omogočiti. Ti piškotki ne zbirajo in ne shranjujejo osebnih podatkov.

Statistični piškotki: ti piškotki shranjujejo podatke o številu obiskovalcev spletne strani, o številu edinstvenih obiskovalcev, o obiskanih straneh na spletnem mestu, o viru obiska ipd. Ti podatki nam pomagajo razumeti in analizirati kako dobro naša spletna stran deluje in kje so potrebne izboljšave.

Funkcijski piškotki: ti piškotki nam pomagajo pri določenih nebistvenih funkcionalnostih na naši spletni strani. Te vključujejo vdelavo različnih vsebin, kot so videi ali izmenjavo vsebin na platformah socialnih medijev.

Nastavitveni piškotki: ti piškotki nam pomagajo pri shranjevanju vaših nastavitev brskanja,  kot so jezikovne nastavitve ipd. in vplivajo na boljšu uporabniško izkušnjo pri bodočih obiskih spletne strani.

 

Kako lahko upravljam nastavitve piškotkov?

Če se pozneje med brskanjem odločite spremeniti svoje nastavitve, lahko na zaslonu kliknete zavihek »Pravilnik o zasebnosti in piškotkih«. Ponovno bo prikazano obvestilo o soglasju, ki vam bo omogočilo, da spremenite svoje nastavitve ali v celoti umaknete soglasje.